Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), internet üzerinden satış yapan binlerce kişinin gelirlerini vergiye yansıtmadığını belirledi. 2021-2024 döneminde 17 bin 104 mükellefin toplam 44,5 milyar liralık gelirini kayıt dışı bıraktığı ortaya çıktı.
Vergi denetimlerinin artmasının nedeni ise e-ticaret alışkanlıklarındaki hızlı dönüşüm. Online alışverişe olan ilginin artması, dijital kazançların vergi sistemine dahil edilip edilmediğini gündeme getirdi.
Bir Kişi 135 Milyon Lira Kazandı, 122 Milyonunu Gizledi
Denetimlerde dikkat çeken örneklerden biri, 2021 yılında 895 binin üzerinde satış işlemi yapan bir kişiye ait. Bu kişinin 135 milyon lira kazandığı, ancak gelirinin sadece 13 milyon lirasını beyan ettiği, geri kalan 122 milyon lirayı ise gizlediği belirlendi. Üstelik vergi kaydı dahi yoktu.

İzaha Davetle 2 Milyar Liralık Beyan Alındı
Vergi daireleri, tespit edilen riskli mükellefleri izaha davet etmeye başladı. İlk etapta 3 bin 147 kişi 2 milyar liralık gelir beyan etti. Vergi kaydı olmayan 190 kişi de davet edildi, bunlardan 276 beyanname alındı ve 83 milyon liralık gelir ortaya çıktı. Gönüllü beyan yapanlara indirimli ceza uygulanıyor.
Ancak çağrılara rağmen beyanname vermeyen ya da gelirini gizlemeye devam edenler için vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılacak.

Vergi Güvenliği İçin Dijital Takip Genişliyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada dijitalleşmeyle vergi kaçırmanın artık mümkün olmadığını belirtti:
“Kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız. e-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda. Vergi güvenliğini sağlamak için yılbaşında uygulamaya aldığımız stopaj sistemiyle dijital kazançları daha etkin takip ediyoruz.”
Bakanlık, 1 Ocak itibarıyla e-ticaret ödemelerinde yüzde 1 oranında stopaj uygulamasına geçmişti. Bu sistemin, kayıt dışılıkla mücadelede büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor.