Medya TV Ekonomi Denizcilikte Dijital Dönüşüm Hız Kesmeden Sürüyor

Denizcilikte Dijital Dönüşüm Hız Kesmeden Sürüyor

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, denizcilikte dijitalleşme sayesinde 13 milyondan fazla kağıt tasarrufu ve yaklaşık 140 milyon lira maliyet avantajı sağlandığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik sektöründe hizmet kalitesini artırmak ve işlemleri hızlandırmak amacıyla dijitalleşme çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti. Bakan Uraloğlu, 2024 yılında 4,5 milyondan fazla işlemin elektronik ortamda yapıldığını, 13 milyondan fazla kağıt kullanımının önüne geçildiğini ve yaklaşık 140 milyon lira tasarruf sağlandığını söyledi.

Liman Yönetiminden Seyir Planına Kadar Dijital Hizmetler

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün geliştirdiği Liman Yönetim Bilgi Sistemi (LYBS), Denizcilik Ödemeleri Sistemi, Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi Sicil Bilgi Sistemi ve Elektronik Sertifika Sistemi gibi birçok uygulamayla işlemler elektronik ortama taşındı. LYBS ile yılda 70 binden fazla geminin liman giriş-çıkış işlemleri kolaylıkla yürütülüyor. Ayrıca, Türk Boğazlarından geçen 80 binden fazla geminin Seyir Planı (SP-1) işlemleri elektronik sistem üzerinden yönetiliyor.

ÖTV Kapsamında Binlerce İşlem Dijitalleştirildi

ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS) sayesinde 72 binin üzerinde teslimat verisi, 12 binden fazla vize ve düzeltme işlemi elektronik ortamda tamamlandı. Denizcilik Ödemeleri Sistemi ise 2024 yılında 550 bin harç ve döner sermaye işleminin e-ödeme yoluyla gerçekleştirilmesini sağladı.

Gemi İnsanları Bilgi Sistemi (GİBS) ile sınavlar, sertifikalar ve ruhsat başvuruları online platformda yapılıyor. 2024’te 416 bin sınav ve belge başvurusunun 282 bini onaylandı, 51 bin gemiadamı cüzdanı teslim edildi. Bakan Uraloğlu, “15 sınav merkezinde toplam 60 bin sınav yapıldı, 8 bin kişiden 6 bin 600’ü başarılı oldu” bilgisini paylaştı.

Amatör Denizcilik Eğitimi ve Sertifikasyonda Yeni Dönem

Türkiye Yelken Federasyonu iş birliğiyle Amatör Denizci Belgesi eğitimlerinde teorik eğitime ek olarak motorlu ve yelkenli teknelerde uygulamalı eğitim verilmeye başlandı. Şimdiye kadar 45 binin üzerinde kişi bu eğitimle denizle buluştu.

Türk bayraklı gemilere yönelik sertifikalar elektronik ortamda hazırlanıyor. 2024 yılında 944 belge düzenlenirken, 1.249 uluslararası sefer yapan gemi ön sörvey ve program dışı sörveylerden geçti. Kabotaj seferi yapan 451 gemi de denetlendi.

Sicil ve Bağlama Kütüğü İşlemlerinde Dijitalleşme

Milli ve Uluslararası Gemi Sicili kayıt işlemleri elektronik ortama taşındı. 2024’te 140 binden fazla sicil ve bağlama kütüğü işlemi randevulu sistemle gerçekleştirildi. Böylece vatandaşların liman başkanlıklarına gitme zorunluluğu azaldı.

Gemi Acenteleri Bilgi Sistemi, Tehlikeli Yük Uygunluk Belgeleri, Deniz Gözetim Yetki Belgeleri gibi sistemler üzerinden binlerce dijital başvuru ve denetim yapıldı.

KAYNAK: NTV

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *