İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından 23 Mart’ta Saraçhane’de düzenlenen protestolara katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 139 kişinin davası İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.
Salon yetersizliği nedeniyle İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin konferans salonunda yapılan duruşmaya, bir önceki celsede savunması alınamayan 10 tutuksuz sanıktan 5’i katıldı. Bu kişilerin savunmaları alındı.
Polisin Hukuka Aykırı İşlemleri İçin Suç Duyurusu
Sanıklar, gözaltı sürecinde kötü muamele ve şiddet gördüklerini anlatmış, avukatları da suç duyurusu talebinde bulunmuştu. Mahkeme, sanıkların 20 ve 30 Haziran’daki duruşmalarda beyan ettikleri hukuka aykırı işlemlerle ilgili ilgili kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Karar, salondaki avukatlar tarafından ayakta alkışlandı.
Beraat Talebi Reddedildi, Yeni Belgeler İstendi
Savcılık, dosyada delil eksikliklerinin olduğunu belirterek, sanıkların derhal beraat taleplerinin reddedilmesini istedi. Mahkeme de bu talebi kabul ederek, şu ek taleplerde bulundu:
İstanbul Valiliği’nden olay günü Bozdoğan Kemeri çevresinde yasaklama kararı olup olmadığı ve nasıl ilan edildiğinin bildirilmesi.
Valilik tarafından yapılan basın açıklamalarının ve sosyal medya duyurularının dosyaya gönderilmesi.
Kamera kayıtlarının bilirkişiye incelenmek üzere iletilmesi.
Bir sonraki duruşma 4 Aralık saat 09.30’a ertelendi.
Kötü Muamele İddiaları Dikkat Çekmişti
Daha önceki celselerde genç sanıklar, gözaltında maruz kaldıkları kötü muameleleri detaylarıyla anlatmıştı. Bazı beyanlar şöyleydi:
“Yerde tekmelendim, kan içinde kaldım, ters kelepçelendim. Yürüyemediğim için polisin ‘N'aber lan topal’ diyerek alay ettiğini duydum.”
“Kafama gaz döküp anneme küfrettiler. ‘Terörist’ dediler. 16 gün cezaevinde kaldım. Şimdi terapi alıyorum.”
CHP PM üyesi Berkay Gezgin: “Motorumu ararken gözaltına alındım. Yerde başımıza vurdular. ‘Ekrem abin gelsin kurtarsın’ diye dalga geçtiler.”
3 Yıla Kadar Hapis İsteniyor
İddianamede İstanbul Valiliği’nin eylem yasağı kararına rağmen protestonun yapıldığı, polisin 'orantılı güç kullandığı' ileri sürüldü. Savcılık, 139 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve Cumhurbaşkanına hakaret suçlarından 3 yıla kadar hapis cezası talep ediyor.