Cezaevinde geçen yıl hayatını kaybeden “Türk Escobar” lakaplı Ürfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı uluslararası uyuşturucu ve kara para aklama örgütüne ilişkin yürütülen kapsamlı soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede tam 147 şüpheli yer aldı.
Kaçak Sigara ile Başladı, Uyuşturucu İmparatorluğuna Dönüştü
İddianamede Çetinkaya’nın,
- 1970’lerde sigara kaçakçılığı,
- 1980’lerde silah ve gümrük kaçakçılığı,
- 1990’larda ise uyuşturucu baronluğu ile öne çıktığı belirtildi.
Resmî kayıtlara göre; adam öldürme, tehdit, kara para aklama, yasa dışı malvarlığı edinme gibi çok sayıda ağır suçun merkezi haline gelen örgüt, hayırsever imajı arkasında karanlık bir düzen kurdu.
Yasa Dışı Paralar Yasal Şirketlerde Aklandı
Çetinkaya ailesine ait şirketlerin, suçtan elde edilen gelirleri yüzlerce işlemle legalize ettiği tespit edildi. Şirketlerde çalışanlar, görünürde ortak veya yöneticiydi; ancak gerçekte sadece birer paravandı. Suç gelirleri ise döviz büroları ve denizcilik şirketleri üzerinden Türkiye'ye sokuluyordu.
‘Amca’, ‘Dayı’, ‘Şef’ Kod Adıyla Talimat Verdi
Örgüt içi yazışmalarda Çetinkaya için “amca”, “abi”, “şef”, “dayı” gibi unvanlar kullanıldığı tespit edildi. Bu hitapların, örgüt liderinin manevi ve operasyonel otoritesini yansıttığı vurgulandı.

Uyuşturucu Ağının Merkezi Türkiye, Hedef Avrupa
Örgüt, Avrupa ülkelerine deniz yoluyla uyuşturucu sevkiyatını organize etti. Tüm planlamalar Türkiye’de yapıldı. Uyuşturucular, şifreli haberleşme ağıyla sevk edildi; ara duraklar belirlenerek dağıtım ağına aktarıldı. Ayrıca kara para, off-shore hesaplar ve uluslararası transferlerle sisteme entegre edildi.
190 Yıldan 292 Yıla Kadar Hapis İstemi
Suç örgütünün yöneticileri olduğu belirlenen Ali Korman Erbacıoğlu, Şahin Sekman, Sinan Köroğlu ve Rojdi Tekin hakkında;
Uyuşturucu ticareti,
Örgüt kurma,
Suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama gibi suçlardan 190 ila 292 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
30 Şirketin Faaliyet İzni İptal Edilebilir
İddianamede, 30 şüphelinin sahibi veya ortağı olduğu şirketlerin doğrudan suç gelirleriyle bağlantılı olduğu belirtildi. Bu şirketlerin faaliyet izinlerinin iptali ve idari para cezaları uygulanması talep edildi.
Cezaevinde hayatını kaybeden Ürfi Çetinkaya da dahil 4 kişi hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Ancak iddianamede, Çetinkaya’nın örgütün tüm süreçlerine yön verdiği, talimatları bizzat ilettiği net şekilde yer aldı.