Öcalan’a Af mı Gelecek? Numan Kurtulmuş Açıkladı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İmralı Süreci için Meclis'te komisyon kurulacağını ve yaz tatilinde de çalışacağını açıkladı. Öcalan’a af gündemde değil.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna Hersek’te katıldığı Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü etkinlikleri sırasında önemli açıklamalarda bulundu. İmralı Süreci’nde Meclis aşamasına geçildiğini belirten Kurtulmuş, süreci izleyecek bir komisyonun kurulacağını ve komisyonun yaz tatilinde dahi çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Kurtulmuş, komisyonun temel amacının, silah bırakma sürecini gözlemlemek, toplumsal psikolojiyi yönetmek ve gerekirse yasal düzenlemelere ön hazırlık yapmak olduğunu vurguladı.

Partilere Yazı Gönderilecek, Komisyon Tatilde de Çalışacak

Komisyon için TBMM’de grubu bulunan partilere 15 Temmuz sonrasında yazı gönderileceğini söyleyen Kurtulmuş, Meclis’te temsil edilen fakat grubu olmayan partilerden de milletvekillerinin dahil edileceğini açıkladı. Amaç, geniş katılımlı bir komisyonla süreci sağlıklı yürütmek.

Kurtulmuş, “Meclis tatile girmeden komisyonu kurmayı hedefliyoruz” dedi.

"Bu Türkiye için tarihi bir fırsat. Silahların bırakılmaya başlanmasının ardından bu meselenin takip edilmesi, özellikle konuyla ilgili toplumsal psikolojinin yönlendirilmesi veya gerekli yasal düzenlemeler yapılacaksa bunun ön hazırlıklarının yapılması için bir komisyona ihtiyaç var. En başında planladığımız süreç şimdi Meclis’te komisyon aşamasına geldi. Ben de partilerin grup başkanvekillerini topladım, onlardan bu konuyla ilgili partilerinin hazırlıklarını istedim. İnşallah 15 Temmuz geçtikten sonra herhalde gruplara yazı yazar, kendilerine düşen üye sayısını bildiririz. Şu anda TBMM’de beş parti herhangi bir grubun içinde temsil edilmiyor. Onlardan da birer milletvekili alarak kısa sürede görüşmelere başlarız. Komisyon yaz tatilinde de çalışacak."

Öcalan’a Af ve Anayasanın İlk Dört Maddesi Gündemde Değil

Kurtulmuş, “Komisyonun Öcalan’a af ya da anayasanın ilk dört maddesiyle ilgisi yok” diyerek kamuoyunda oluşabilecek tartışmalara net yanıt verdi. Sürecin sadece silah bırakmaya odaklı olduğunu ifade eden TBMM Başkanı, bu aşamayı “Türkiye için tarihi bir fırsat” olarak değerlendirdi.

"(Soru: Anayasanın ilk dört maddesi, Öcalan’a af gibi meseleler komisyonun ilgi alanında mı?) Değil. Esas mesele silahların bırakılması konusunda gözlem yapmak, bu süreçlerin iyi yönetilmesini sağlamak. Sürece ilişkin eğer birtakım yasal düzenlemeler gündeme gelecekse bunlarla ilgili hazırlıkları yapmak. Ama öncelikli olarak toplumsal psikolojiyi iyi yönetebilmek. Bu emperyalist projenin, terörle Türkiye’nin ayaklarına pranga vurulması döneminden kurtulmamız lazım"

Yeni Anayasa ile Süreç Ayrı Yürütülecek

Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarıyla silah bırakma sürecinin birbirinden bağımsız ilerlemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“İkisini birbirinden kesinlikle ayırmak lazım. Bu süreç başka bir süreç, yeni anayasa tartışması ise Türkiye’nin anayasasının kabul edildiğinin ertesi gününden itibaren başlayan bir arayış. Türkiye’nin artık sivil, demokratik, kapsayıcı, kuşatıcı bir anayasaya ihtiyacı vardır. Ben zeminin, zamanın uygun olduğu kanaatindeyim. Eğer kurulacak komisyonda iyi bir çalışma zemini oluşursa, müzakere ortamı medeni şekilde sürdürülebilirse bunun çok doğal sonucu da Türkiye’deki siyaset dilinin normalleşmesidir. Müzakereye yakın yatkın hale gelmesidir. Bunu yapabilirsek zaten anayasa tartışmalarına da olumlu katkı sağlayacak.”

KAYNAK: MİLLİYET

İLGİLİ HABERLER