2. Abdülhamid'in Torunları Miras İçin Dava Açtı: Galatasaray Adası ve Kabataş Meydanı da Miras Listesinde

15 yıl süren hukuki sürecin sonunda, İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 2. Abdülhamid’in 71 torununun mirasçısı olduğuna karar verdi. Ancak mahkeme, mirasçıların talep ettiği gayrimenkullerin devrine dair bir karar almadı.

15 yıl süren uzun bir miras davasının ardından İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 2. Abdülhamid'in torunlarının mirasçısı olduğuna karar verdi. Ancak, mahkeme Galatasaray Adası, Kabataş Meydanı ve diğer taşınmazlarla ilgili herhangi bir devir işlemi yapmadı.

Mirasçılar Hangi Gayrimenkuller Üzerinde Hak Talep Ediyor?

Mirasçıların talep ettiği taşınmazlar arasında Galatasaray Adası, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan, Galata’da değirmen arsası ve Kabataş Meydanı bulunuyor. Ancak, 1924’te çıkarılan yasal bir düzenleme, Osmanlı padişahlarının mallarıyla ilgili talepleri engelliyor.

Mahkemenin verdiği karar yalnızca Abdülhamid'in mirasçılarını tespit etti. Ancak, gayrimenkullerle ilgili herhangi bir devir kararı verilmedi. Hukukçular, bu kararın yalnızca veraset ilamı ile ilgili olduğunu, miras konusu mallar hakkında başka bir karar verilmediğini belirtiyor.

2. Abdülhamid’in Torunlarının Hak Talepleri Yasal Olarak Mümkün Mü?

Hukukçular, Osmanlı Hanedanı’na ait mallarla ilgili taleplerin “Hilafetin Kaldırılması ve Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye dışına çıkarılması” yasasına aykırı olduğunu belirtiyor. 

Bu yasal düzenleme gereği, Abdülhamid’in torunları, Osmanlı padişahlarının malları üzerinde hak talep edemiyor.

KAYNAK: NTV

İLGİLİ HABERLER