Bakan Kacır: "200 Bin Kadın Araştırmacıya 22,4 Milyar Lira Destek Verdik"

Bakan Kacır, TÜBİTAK aracılığıyla 200 bin kadın araştırmacıya 22,4 milyar lira destek sağladıklarını belirtti: “Hedefimiz, Türkiye Yüzyılı'nın kadın yüzyılı olması.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kadınların bilim ve teknoloji alanındaki rolünü artırmak amacıyla yürütülen destek programları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, TÜBİTAK eliyle son 23 yılda 200 bin kadın araştırmacıya toplam 22,4 milyar lira destek sağlandığını duyurdu.

Ankara Hakimevi’nde düzenlenen Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu’nun 1. toplantısında konuşan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güçlü bir altyapıyla, yüksek katma değerli ve rekabetçi üretim modeli doğrultusunda Türkiye’yi teknoloji üssü haline getirme hedefinde olduklarını söyledi.

“Türk kadının yüksek potansiyelini harekete geçireceğiz”

Bakan Kacır, kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılımını sağlamak için çeşitli reformlar hayata geçirdiklerini belirtti. “Kadınlarımız siyasetten ekonomiye, eğitimden sağlığa kadar her alanda daha güçlü ve daha etkin temsil ediliyor. Türkiye Yüzyılı’nda kadınların öncülüğü belirleyici olacak” dedi.

AR-GE ve teknoparklarda kadın imzası

Türkiye genelinde 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezinde faaliyet yürütüldüğünü vurgulayan Kacır, teknoparklarda 11 binden fazla firmanın inovasyon odaklı çalışmalar yaptığını aktardı. Kadınların bu merkezlerde aktif rol üstlendiğine dikkat çeken Kacır, girişimcilik ekosisteminde kadınların başarısına da özel vurgu yaptı.

“7 Turcorn'un 4'ü kadın girişimcilere ait”

Girişimcilik alanında kaydedilen başarılara değinen Kacır, Türkiye'deki 7 Turcorn'dan 4'ünün kadın girişimciler tarafından kurulduğunu açıkladı. Kadın Girişimciliği İnisiyatifi kapsamında bugüne kadar 21 binden fazla kadın araştırmacıya destek verildiğini, 8 bin 300 kadın girişimcinin desteklendiğini ve 8 bin 500 kadının istihdama kazandırıldığını belirtti.

KOSGEB programlarıyla kadın istihdamına pozitif ayrımcılık uyguladıklarını aktaran Kacır, kalkınma ajanslarının 2024-2025 ana temalarının da kadın istihdamı ve girişimciliği olduğunu söyledi. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 1,8 milyar liralık bütçeyle 227 projeye destek verildiğini ifade etti.

“Hedefimiz Türkiye Yüzyılı'nın, Türk kadının yüzyılı olması”

Kadınların üretimde, girişimcilikte ve bilimde daha fazla yer alması için çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini belirten Kacır, Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu’nun da bu hedefe önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Toplantıya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da katılarak kadınların toplumsal hayattaki rolünün güçlendirilmesine yönelik kurumlar arası iş birliğini değerlendirdi.

İLGİLİ HABERLER